Oppskrifter

Her vil vi legge ut våre beste egg-vennlige oppskrifter, og kanskje noe annet godis.

Smør-omelett
Crème Brûlée
Pasta

Surdeig
Surdeigskjeks

Smør-omelett

Enkelt og greit en fantastisk bruk av gode egg, fritt stjålet av en fantastisk kokk i en episode av Mind of a Chef som nå ikke lenger ligger på Netflix, så jeg får ikke funnet navnet hans.

  1. Stor klatt smør i en stekepanne på middels-lav temperatur. Typ, 50g smør på to personer.
  2. Pisk 4-5 egg og en skvett vann med en gaffel i en skål, bare til eggene er homogene, men ikke luftige.
  3. Når smøret har smeltet, hell i eggene, og swirl pannen slik at det smeltede smøret veltes inn i eggene. La stå til eggene er faste, men fortsatt godt våte på toppen. Salte godt over hele og brett omeletten.

Servere med en gang, den er ikke god kald og egner seg ikke til å varme opp igjen (smøret vil da overkoke eggene fra innsiden). Om du har dårlig tid eller er utålmodig/sulten så kan den også lages som en rask eggerøre også, men da må man bruke høyere varme, men være mer forsiktig. Og røre kontinuerlig.

Crème Brûlée

Aner ikke hvor oppskriften kommer fra, men den er jo en soliditet av gigantiske proporsjoner. Og egentlig veldig, veldig enkel – så lenge du har en liten butanbrenner. Gir 6 porsjoner, en perfekt mengde til 4 personer!

Du trenger:

1 stk  vaniljestang 
4 dl  kremfløte
2.66 dl  melk
133 g  hvitt sukker

9 eggeplommer
Sukker til glasering på toppen

6 ildfaste former
En langpanne eller annen form som rommer de andre formene
Butanbrenner

1. Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp fløte, melk, sukker, vaniljestang og frøene mens du visper.

2. Avkjøl melkeblandingen til under lunkent, for eksempel i vannbad.

3. Pisk sammen eggeplommene og tilsett melkeblandingen mens du visper godt.

4. Sett 6 ildfaste porsjonsformer i en dyp langpanne eller annen passende ildfast form. Det er en fordel om det akkurat er plass til formene oppi. Sil blandingen over i et litermål eller en mugge og hell det over i porsjonsformene.

Triks: Bruk en brenner til å fjerne skum eller bobler som ligger oppå væsken i formene før du steker dem.

5. Sett langpannen i ovnen og hell kokende vann i langpannen opp til ca 2/3 av formenes høyde.

6. Stek i ovn på 150 °C, ca. 30-40 minutter. Desserten skal kjennes litt fast når du trykker lett på den.

7. Avkjøl litt og ha på en teskje sukker på hver som du fordeler på toppen. Smelt sukkeret på toppen forsiktig med en butanbrenner til det blir en gyllen karamell.

Pasta

Fersk pasta er nok det beste som finnes i hele verden. Å få pastadeigen til å bli riktig konsistens er litt tricky, men når du knekker konsistenskoden har du nøkkelen til å lage fersk pasta på null komma niks. Vi gjør det minst ukentlig, og det tar to minutter å lage deigen og to minutter å lage pastaen.

Du trenger:

1 egg per person (og en ekstra plomme, om du føler deg crazy)
Cirka 100g siktet hvetemel per person
Salt

Pastarullemaskinting (nesten valgfri)
Food prosessor (om du vil gjøre dette flere ganger i uken, så er det rett og slett verdt å kjøpe seg kun for å lage pasta)

1. Sett food prosessor-bollen med knivtingen på en vekt og ha oppi 1-3 porsjoner med ingredienser, inkludert en liten klype salt.

2. Putt bollen på maskinen, sett på lokket og la stå til helt til maskinen har kuttet/eltet en homogen deig. Kjenn på deigen:

Den skal være nesten klissete og myk, tenk modellkit. Deigen skal hvile, så om den er bittelitt klissete vil det gå seg til. Om den er skikkelig klissete må du ha litt mer mel oppi, men dersom den er veldig smuldrete og tørr må du ha en teskje eller to med vann oppi. Egg varierer i størrelse, og mel har forskjellig fuktighet, så her er det feelingen som gjelder. Å finne riktig konsistens er litt tricky, men vesentlig – og som å sykle.

3. Velt deigen ut av bollen, pakk og elte den litt sammen til en ball, pakk inn i plastfolie og LA DEN HVILE 20-30 minutter. Et must.

4. Å elte og kjevle ut pastadeig er ikke særlig gøy. Derfor er en pastarullemaskin gull. Kjør deigen gjennom maskinen på tjukkeste innstilling, brett den og gjenta noen ganger. Du vil merke at deigen blir litt smudere av det. Deretter kjører du den tynnere og tynnere, på vår maskin til 6 for spaghetti/nudler og 7 for tagliatelle. Ikke være redd for å bruke mye mel når du er ferdig med å brette deigen! Du vil IKKE at pastaen skal klistre seg til seg selv.

5. Skjær den opp slik du vil og bruk plenty mel på pastaen når du skjærer den opp og den blir liggende litt før koking. Kok den i solid saltet vann i 1-2 minutter, til den er ferdigkokt. Og ferdigkokt er den når du smaker på den og den fortsatt har tyggemotstand, men ikke smaker rå.

6.1 Pasta carbonara:

En liten neve spekeskinkerester eller bacon per person
Hvitløk
Olje
1 egg og 1 eggeplomme per person
Litt pastakokevann
Nyvernet pepper
Parmesan

Skjære skinke eller bacon i ganske små biter og stek i olje på laaav varme. Ha oppi squash skåret i biter slik du liker dem, og stek litt. Hvitløkspress et fedd eller to oppi og pepre godt. Hiv nykokt pasta oppi skinkefettgalskapen, skru av varmen og la hvile til temperaturen “har roet seg”. Pisk egg med en gaffel og hell over pastaskinkehimmelen og bland inn. Tilsett en sleiv eller to med pastakokevann for å få sausen litt løsere, om nødvendig. Vend inn en håndfull eller to revet parmesan, putt i skål og riv mer parmesan over. Spis.

6.2 Pasta Aglio e Olio

Binging with Babish formidler denne oppskriften nydelig, inspirert av filmen Chef.

////

Surdeig

Etter 5-6 år med den samme surdeigskulturen som jeg startet hjemme på Askøy en sommer begynner jeg å få dreisen. Som en konsekvens spiser jeg ikke brød lenger – annet enn brød jeg vet er skikkelig surdeigsbrød.

Det høres helt sikkert både fisefint, elitistisk, sossete og bortskjemt ut, men det er veldig enkelt: Med mindre du har cøliaki tåler du gluten. Men magen din er kanskje ikke så fan av stekt mel. Mennesker skal ikke spise mel, vi er ikke drøvtyggere og har bare en mage. Brød man får på butikken er stekt mel, tilsatt gjær for å gjøre det luftig.

Surdeigsfermenteringen bryter ned melet og gjør det fordøyelig for mennesker. Det blir noe som vi kan spise uten å bli gassete – og så blir det jævlig godt.

Under følger dermed noen tilnærminger til surdeig som jeg og min langt bedre halvdel har skrevet for alle dem som har fått en liten dæsj av surdeigen vår. Tekster i kontinuerlig utvikling, for det å bake surdeigsbrød er en hard nøtt å beskrive.

MÅ UT OG PLUKKE EGG, FORTSETTER SENERE.